Dob utca 22.


A korábban itt álló, kis épület helyén 1892–ben épült fel a kétemeletes bérház. A földszinten üzletek voltak, melyek a környéken élők igényeit elégítették ki. Az udvar belsejében három kemencét alakítottak ki, melyekben az elsősorban a kerületben lakók asztalára dolgozó kóser pékségek termékei sültek. 1906–tól Polacsek Ede kóser húsáruit is itt füstölték. A lakások mellett az emeleten a Linasz HaCedek egylet imaterme is megtalálható volt. A reklámok tanúsága szerint az 1910-es években Friedmann Salamon, míg az 1930-as években már a Weisz-féle pékség üzemelt az épületben.

Fröhlich György Englender nevű barátjával 1953-ban Weis pékség helyén nyitotta meg üzletét. Englender 1956-ban Bécsbe távozott, azóta Gyuri bácsi egyedül vitte az üzletet. A kóser barchesz, a chala mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapott a cukrászat. Újra lehetett flódnit kapni, purimkor hámánfülét, chanukkakor fánkot. Míg a mester sokszor napi 15-18 órát dolgozott, addig felesége, Fröhlich Vera intézte a kis cég kereskedelmi és üzleti ügyeit. A második világháború után, a kommunizmus időszakában a vállalkozás forradalmian újszerű volt.

A háznak a Holló utca 1-felé is van bejárata, ezen a címen az első világháború megelőzően vas és rézbútorokat vásárolhattak.


A Dob utca – Holló utca sarkán álló házban az ezredforduló után a cukrászda mellett zsidó kulturális szervezetek is megjelentek. Az épület Holló utcai bejáratán keresztül közelíthető meg az a lakás, melyet több szervezet bérel együtt. Itt van a székhelye a Haver Alapítványnak, mely informális oktatási programjaival a zsidókról alkotott előítéletek eloszlatásán dolgozik, és a Limmud Magyarország Alapítványnak, mely zsidó tanulási lehetőségeket kínál. A Gólem Színház egyike a budapesti zsidó alternatív színházaknak.


A Frölich cukrászda az alapító 2010-ben bekövetkezett halála után is népszerű, napjainkban lánya folytatja a családi tradíciót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése